Tate Modern Extension - Tying the buildings together

Contact person

Sullissinerit isumagisimasavut

With the Switch House sharing its foundations with the existing Turbine Hall and the new building’s tower oversailing the Switch House, settlement was a key consideration for the Ramboll geotechnical team, especially with the Turbine Hall glass roof. Movement posed a critical issue and was a key driver in the development of the foundation design for the new building.

Extensive work went into tying the foundations together. Access was limited at this stage, as the Switch House piles were installed prior to any demolition on site.

The architectural intent for the original oil tanks was to remain in their current condition, in order to recognise the industrial heritage of the site. Movement of the tank walls was closely monitored during the works, to ensure that they could be converted in the future into a highly-controlled environment of art spaces.

Ramboll Greenland (Pingaarnertut allaffeqarfia)

Ramboll Greenland (Pingaarnertut allaffeqarfia)
Imaneq 32, 2. sal
DK-3900 Nuuk
Greenland
Tel:+299 32 40 88

Mail: ramboll@ramboll.gl

CVR

CVR

Rambøll Kalaallit Nunaat A/S
10146801

Other sites

Other sites